Ο Ιωάννης Ψωμαδέρης είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Γαλαξειδίου (Ειδικότητα Μαγειρικής Τέχνης). Είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, πιστοποιημένος Εισηγητής Ενηλίκων του Ο.Α.Ε.Δ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Υπηρετεί την Τέχνη της Μαγειρικής με τη διπλή ιδιότητα του αρχιμάγειρα και του εκπαιδευτικού σε Δ.Ι.Ε.Κ, Ι.Ε.Κ, και Κ.Δ.Β.Μ. Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού του έργου προωθεί την αυτοκατευθυνόμενη μάθηση, επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων και ενθαρρύνει τη διερεύνηση της γνώσης με τη χρήση ποικίλων εκπαιδευτικών τεχνικών (καταιγισμός ιδεών, ομάδες εργασίας, προσομοίωση, παιχνίδια ρόλων, μελέτες περίπτωσης) και άλλων εκπαιδευτικών εργαλείων.

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Σάλτσα Μπεσαμέλ



Συνταγή σάλτσας Μπεσαμέλ


Υλικά για 5 λίτρα σάλτσας
·       4 λίτρα γάλα ή 2 λίτρα γάλα συμπυκνωμένο και 2 λίτρα νερό
·       400 γρ. αλεύρι
·       400 γρ. βούτυρο
·       40 γρ. αλάτι, λίγο πιπέρι λευκό, λίγο μοσχοκάρυδο

Τρόπος παρασκευής
·    Ετοιμάζουμε ένα λευκό ρου με το αλεύρι και το βούτυρο σε κατσαρόλα ή τηγάνι
·    Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τα αρτύματα δοκιμάζοντας.
·    Ρίχνουμε το ρου σταδιακά στο γάλα, ανακατεύοντας με φουέ και ελέγχοντας παράλληλα το δέσιμο της σάλτσας.
·    Μόλις «δέσει» η σάλτσα είναι έτοιμη για χρήση

·    Το σωστό δέσιμο αναγνωρίζεται όταν η σάλτσα που τοποθετούμε πάνω σε κουτάλα και χωρίζουμε στη μέση (με κουτάλι) δεν ξαναενώνεται



Πως υπολογίζουμε πόσα λίτρα σάλτσα θα χρειαστούμε για μια παρασκευή γκρατέν;

Α) Ανάλογα με τις μερίδες : 
Υπολογίζουμε  150 μλ. / μερίδα
Β) Ανάλογα με το σκεύος   :
Στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για το γκρατέν βάζουμε ποσότητα νερού ίση με την επιθυμητή ποσότητα  της σάλτσας  Μπεσαμέλ. Μεταφέρουμε το νερό σε δοσομετρητή και καταγράφουμε την ποσότητα της σάλτσας που χρειαζόμαστε.

Χρήσεις της σάλτσας μπεσαμέλ (ενδεικτικά)
Σε παρασκευές γκρατέν όπως
μουσακάς – παστίτσιο - λαζάνια – κανελόνια - μελιτζάνες παπουτσάκια

Σε παρασκευές ως βάση – συστατικό
Ως βασικό συστατικό σε σουφλέ
Ως γέμιση μαζί με άλλα υλικά σε κρέπες αλμυρές
Με τυριά & άλλα υλικά σε κροκέτες
Με πουρέ μελιτζάνας στο χουνκιάρ μπεγεντί

Δεν υπάρχουν σχόλια: