Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κεφτεδάκια


Υλικά για 6 μερίδες
1 κιλό κιμάς μόσχου ή μισό μόσχου - μισό χοιρινό
½ φρατζόλα ψωμί (½ κιλού) καθαρισμένο από την κόρα μουσκεμένο και στυμμένο
Εναλλακτικά γαλέτα
2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα (σοταρισμένα με προσθήκη ζάχαρης και σβησμένα με ούζο)
2 αυγά
1 ντομάτα τριμμένη
ψιλοκομμένος μαϊντανός
ψιλοκομμένος δυόσμος (φρέσκος)
10 γρ. αλάτι
πιπέρι

τρόπος παρασκευής

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός του κιμά για να ομογενοποιηθούν.
Προσθετουμε και τον κιμά και ζυμώνουμε γερά.
Δοκιμάζουμε τη γεύση.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια
Τα αλευρώνουμε λίγο πριν τα ρίξουμε στο τηγάνι.

Τα τηγανίζουμε σε αρκετό ηλιέλαιο.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ




Υλικά για 10 άτομα

1 μεγάλη γαλοπούλα 3-4 κιλά
1 μέτριο κρεμμύδι
200 γρ κιμά μοσχαρίσιο
50 γρ. Συκωτάκια γαλοπούλας ή μπέικον
200 γρ. ρύζι καρολίνα
12 Κάστανα βρασμένα
1 μήλο κομμένο σε κύβους (το διατηρούμε μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε σε νερό με λεμόνι)
50 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. σταφίδα ξανθή
Βούτυρο
Μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Κανέλα σε σκόνη
100 μλ. Φον πουλερικών
Ελαιόλαδο
(εναλλακτικά αρωματικά : φύλλο δάφνης, ξύσμα πορτοκάλι, κύμινο)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τη γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνουμε.
Την αλείφουμε με μίγμα βουτύρου, μουστάρδας.

Μουσκεύουμε τη σταφίδα με λίγο μπράντι ή κόκκινο κρασί
 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα συκωτάκια. Κόβουμε τα κάστανα σε κομμάτια.
Σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία δίνουμε χρώμα στο κουκουνάρι. Το κρατάμε στην άκρη.
Σοτάρουμε τα συκωτάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί και αυτό και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το φον και τα συκωτάκια, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, θυμάρι, και σκεπάζουμε με καπάκι για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για 2 - 3 λεπτά.
Διορθώνουμε σε γεύση (αλάτι –πιπέρι –κανέλα –θυμάρι).



Γεμίζουμε την γαλοπούλα, την ράβουμε, την τοποθετούμε σε ταψί με ελαιόλαδο, λίγο φον ή νερό, και την ψήνουμε σκεπασμένη με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Μόλις μαγειρευτεί (ξεκολλάνε τα κόκαλα του μπουτιού εάν τα τραβήξουμε) ξεσκεπάζουμε, και αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα. 

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

VITTELO TONNATO


ΦΙΛΕΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΥΚΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ


ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΑΦΡΑΝ ΚΑΙ ΑΡΜΥΡΙΚΙ


ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΡΠΑΤΣΙΟ


ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ - ΛΕΜΟΝΤΣΕΛΟ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ


ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ ΑΠΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ


ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ ΑΠΟ ΠΑΤΖΑΡΙ, ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ