Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Σουτζουκάκια γιαουρτλού με χειροποίητο τραγανό πιτάκι

Σουτζουκακια γιαουρτλου χειροποίητο πιτακι
Σουτζουκάκια γιαουρτλού με χειροποίητο τραγανό πιτάκι

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκο κρεμμυδάκι και δυόσμο με ντιπ γιαουρτιού

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκο κρεμμυδάκι και δυόσμο με ντιπ γιαουρτιού

Μοσχάρι με φρέσκια ντομάτα, μελιτζάνα, πατάτα και μετσοβόνε σε τραγανή αραβική πίτα

Μοσχάρι ντομάτα, μελιτζάνα, πατάτα μετσοβόνε αραβική πίτα
Μοσχάρι με φρέσκια ντομάτα, μελιτζάνα, πατάτα και μετσοβόνε σε τραγανή αραβική πίτα

Γίγαντες πλακί με χωριάτικο λουκάνικο Τρικάλων

Γίγαντες πλακί με χωριάτικο λουκάνικο Τρικάλων

Σφυρίδα σχάρας

Σφυρίδα σχάρας

Καρπάτσιο σφυρίδας με σαλάτα φοινόκιο και κονφί λεμόνι

Καρπάτσιο σφυρίδας με σαλάτα φοινόκιο και κονφί λεμόνι

Καρπάτσιο χταπόδι, φοινόκιο μαριναρισμένο με λάδι από τσίλι

Καρπάτσιο χταπόδι, φοινόκιο μαριναρισμένο με λάδι από τσίλι 

Papardelle με σάλτσα μελιτζάνας, speck και ricotta

Papardelle σάλτσα μελιτζάνας speck ricotta
Papardelle με σάλτσα μελιτζάνας, speck και ricotta

Μπαλοτίνα κοτόπουλου σε προσούτο με λιαστή ντομάτα και κινόα

Μπαλοτίνα
Μπαλοτίνα κοτόπουλου σε προσούτο με λιαστή ντομάτα και κινόα

Καλαμάρι ψητό σε πουρέ από φρέσκα λαχανικά, με σάλτσα ελιάς και κάπαρη

Καλαμάρι ψητό σε πουρέ από φρέσκα λαχανικά, με σάλτσα ελιάς και κάπαρη

Linguini bolognese από καλαμάρι με nduja

Linguini bolognese από καλαμάρι με nduja

Arancini με γαρίδες, σαφράν και μετσοβόνε σε απαλή σάλτσα ντομάτας

Arancini με γαρίδες, σαφράν και μετσοβόνε σε απαλή σάλτσα ντομάτας

Tramezzino με stracchino, guanciale και σπόρους αγγουριού

Tramezzino με stracchino, guanciale και σπόρους αγγουριού

Λαβράκι πάνω σε ταμπουλέ θαλασσινών με πουρέ κουνουπίδι

Μιλφέγ

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Μελιτζανοσαλάτα

Σουφλέ σοκολάτας, honeycomb, Movepick βανίλια

Χοιρινό σουβλάκι

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Δροσερή σαλάτα σε φωλιά τραγανού φύλλου

Ντάκος με θαλασσινά

Ντάκος με θαλασσινά

Γαρίδες, μάνγκο σορμπέ

Σολομός Gravlax, παντζάρι, μύρτιλλα

Σαλάτα καπρέζε

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Σάλτσα Μπεσαμέλ



Συνταγή σάλτσας Μπεσαμέλ


Υλικά για 5 λίτρα σάλτσας
·       4 λίτρα γάλα ή 2 λίτρα γάλα συμπυκνωμένο και 2 λίτρα νερό
·       400 γρ. αλεύρι
·       400 γρ. βούτυρο
·       40 γρ. αλάτι, λίγο πιπέρι λευκό, λίγο μοσχοκάρυδο

Τρόπος παρασκευής
·    Ετοιμάζουμε ένα λευκό ρου με το αλεύρι και το βούτυρο σε κατσαρόλα ή τηγάνι
·    Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τα αρτύματα δοκιμάζοντας.
·    Ρίχνουμε το ρου σταδιακά στο γάλα, ανακατεύοντας με φουέ και ελέγχοντας παράλληλα το δέσιμο της σάλτσας.
·    Μόλις «δέσει» η σάλτσα είναι έτοιμη για χρήση

·    Το σωστό δέσιμο αναγνωρίζεται όταν η σάλτσα που τοποθετούμε πάνω σε κουτάλα και χωρίζουμε στη μέση (με κουτάλι) δεν ξαναενώνεται



Πως υπολογίζουμε πόσα λίτρα σάλτσα θα χρειαστούμε για μια παρασκευή γκρατέν;

Α) Ανάλογα με τις μερίδες : 
Υπολογίζουμε  150 μλ. / μερίδα
Β) Ανάλογα με το σκεύος   :
Στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για το γκρατέν βάζουμε ποσότητα νερού ίση με την επιθυμητή ποσότητα  της σάλτσας  Μπεσαμέλ. Μεταφέρουμε το νερό σε δοσομετρητή και καταγράφουμε την ποσότητα της σάλτσας που χρειαζόμαστε.

Χρήσεις της σάλτσας μπεσαμέλ (ενδεικτικά)
Σε παρασκευές γκρατέν όπως
μουσακάς – παστίτσιο - λαζάνια – κανελόνια - μελιτζάνες παπουτσάκια

Σε παρασκευές ως βάση – συστατικό
Ως βασικό συστατικό σε σουφλέ
Ως γέμιση μαζί με άλλα υλικά σε κρέπες αλμυρές
Με τυριά & άλλα υλικά σε κροκέτες
Με πουρέ μελιτζάνας στο χουνκιάρ μπεγεντί