Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κεφτεδάκια


Υλικά για 6 μερίδες
1 κιλό κιμάς μόσχου ή μισό μόσχου - μισό χοιρινό
½ φρατζόλα ψωμί (½ κιλού) καθαρισμένο από την κόρα μουσκεμένο και στυμμένο
Εναλλακτικά γαλέτα
2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα (σοταρισμένα με προσθήκη ζάχαρης και σβησμένα με ούζο)
2 αυγά
1 ντομάτα τριμμένη
ψιλοκομμένος μαϊντανός
ψιλοκομμένος δυόσμος (φρέσκος)
10 γρ. αλάτι
πιπέρι

τρόπος παρασκευής

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός του κιμά για να ομογενοποιηθούν.
Προσθετουμε και τον κιμά και ζυμώνουμε γερά.
Δοκιμάζουμε τη γεύση.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια
Τα αλευρώνουμε λίγο πριν τα ρίξουμε στο τηγάνι.

Τα τηγανίζουμε σε αρκετό ηλιέλαιο.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ




Υλικά για 10 άτομα

1 μεγάλη γαλοπούλα 3-4 κιλά
1 μέτριο κρεμμύδι
200 γρ κιμά μοσχαρίσιο
50 γρ. Συκωτάκια γαλοπούλας ή μπέικον
200 γρ. ρύζι καρολίνα
12 Κάστανα βρασμένα
1 μήλο κομμένο σε κύβους (το διατηρούμε μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε σε νερό με λεμόνι)
50 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. σταφίδα ξανθή
Βούτυρο
Μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Κανέλα σε σκόνη
100 μλ. Φον πουλερικών
Ελαιόλαδο
(εναλλακτικά αρωματικά : φύλλο δάφνης, ξύσμα πορτοκάλι, κύμινο)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τη γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνουμε.
Την αλείφουμε με μίγμα βουτύρου, μουστάρδας.

Μουσκεύουμε τη σταφίδα με λίγο μπράντι ή κόκκινο κρασί
 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα συκωτάκια. Κόβουμε τα κάστανα σε κομμάτια.
Σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία δίνουμε χρώμα στο κουκουνάρι. Το κρατάμε στην άκρη.
Σοτάρουμε τα συκωτάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί και αυτό και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το φον και τα συκωτάκια, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, θυμάρι, και σκεπάζουμε με καπάκι για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για 2 - 3 λεπτά.
Διορθώνουμε σε γεύση (αλάτι –πιπέρι –κανέλα –θυμάρι).



Γεμίζουμε την γαλοπούλα, την ράβουμε, την τοποθετούμε σε ταψί με ελαιόλαδο, λίγο φον ή νερό, και την ψήνουμε σκεπασμένη με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Μόλις μαγειρευτεί (ξεκολλάνε τα κόκαλα του μπουτιού εάν τα τραβήξουμε) ξεσκεπάζουμε, και αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα. 

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

VITTELO TONNATO


ΦΙΛΕΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΥΚΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ


ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΑΦΡΑΝ ΚΑΙ ΑΡΜΥΡΙΚΙ


ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΡΠΑΤΣΙΟ


ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ - ΛΕΜΟΝΤΣΕΛΟ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ


ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ ΑΠΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ


ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ ΑΠΟ ΠΑΤΖΑΡΙ, ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ


Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ







ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ:
100 γρ. Γάλα
125 γρ. Νερό
115 γρ. Βούτυρο
10 γρ. Αλάτι
15 γρ. Ζάχαρη
1 βανίλια σκόνη
150 γρ. Αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
4 μεσαίου μεγέθους αυγά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ:
250 γρ. Κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
150 γρ. γάλα ή 250 γρ. κρέμα γάλακτος

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Σαντιγί με 500 γρ κρέμα γάλακτος, 50 γρ άχνη ζάχαρη και 1 βανίλια
Ή
½ κιλό παγωτό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το βούτυρο, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι. Όταν αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε όλο το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα τη ζύμη για περίπου ένα λεπτό μέχρι να αφομοιωθεί το αλεύρι από τα υγρά. Γυρνάμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
Απομακρύνουμε εκ νέου την κατσαρόλα από την φωτιά και γυρνάμε το μείγμα σε γαστρονόμο και το απλώνουμε, αφήνοντας να κατέβει η θερμοκρασία στους 70ο C.
Προσθέτουμε τα αυγά, (καλά χτυπημένα) ενώ παράλληλα ανακατεύουμε σε μίξερ ή με φουέ. Ελέγχουμε παράλληλα τη ζύμη, δεν θέλουμε να γίνει πολύ υγρή, πρέπει να στέκεται όταν την χωρίζουμε και παράλληλα να γυαλίζει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Με δύο μικρά κουταλάκια ή με κορνέ κόβουμε ΣΟΥ σε μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνουμε αρχικά για 15 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια ελαττώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα κόβουμε στη μέση με ένα μαχαίρι.
Γεμίζουμε με σαντιγί ή παγωτό. Αν χρησιμοποιήσουμε παγωτό τα φυλάμε στην κατάψυξη μέχρι να χρησιμοποιηθούν, αν τα γεμίσουμε με σαντιγί τότε στο ψυγείο.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα σοκολάτας ζεσταίνουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα. Όταν πάρει βράση το μίγμα, προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

ΚΡΕΜΑ ΜΠΡΟΥΓΙΕ



250 μλ ΓΑΛΑ
750 μλ ΚΡΕΜΑ  ΓΑΛΑΚΤΟΣ
10 ΚΡΟΚΟΙ
165 γρ ΖΑΧΑΡΗ
2 τεμ ΒΑΝΙΛΙΕΣ
ΖΑΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ



Ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα. Δεν θέλουμε να βράσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε απαλά τους κρόκους (να μην αφρίσουν) και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα. Το περνάμε από σουρωτό και το ρίχνουμε στα ατομικά φορμάκια. Τα βάζουμε σε ταψι που εχουμε βάλει στον πάτο πετσέτα και νερό. Ψήνουμε  στους 150OC για 45 - 50 λεπτά. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο και όταν είναι για σερβίρισμα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την καίμε με το φλόγιστρο.

ΤΣΙΖΚΕΙΚ





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

250 γρ. μπισκότα Digestive ή μιράντα
125 γρ. βούτυρο λιωμμένο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

600 γρ. κρέμα τυρί (φιλαδέλφια, ή κατίκι, μανούρι)
60 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) ή γιαούρτι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:

Μαρμελάδα τις αρεσκείας μας, ή γλυκό του κουταλιού 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
Τρίβουμε στο blender τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε μαζί με το βούτυρο. Τοποθετούμε 1 δαχτυλίδι διαμ. 20 εκ. και ύψους 4 εκ. Βάζουμε μέσα το μείγμα του μπισκότου και πιέζουμε πολύ καλά σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 8-10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ:
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα το τυρί, τη ζάχαρη όχι για πολύ και προσθέτουμε τη κρέμα. Γεμίζουμε το δαχτυλίδι , ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα ώστε να είναι λεία και το βάζουμε στο ψυγείο, για περίπου 1 ώρα. Όταν κρυώσει καλύπτουμε όλη τη επιφάνεια με την μαρμελάδα.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10-12 λεπτά
Μερίδες: 8-10 

ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ




ΥΛΙΚΑ:
150 γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα
180 γρ. Βούτυρο
150 γρ. Ζάχαρη κοινή
3 Aυγά
90 γρ. Αλεύρι
180 γρ. Καρύδια ψίχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί μαζί με το βούτυρο (40ο C). Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι ν’ ασπρίσουν. Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας στο μείγμα των αυγών, ανακατεύούμε με μια κουτάλα και προσθέτουμε το αλεύρι και τα καρύδια. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα μέσα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20 Χ 20 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 160o C για 23-25 λεπτά. Το κέικ αυτό όταν το βγάλουμε από το φούρνο, φαίνεται σαν να μην έχει ψηθεί, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Αφήνουμε να κρυώσει για αρκετή ώρα και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.