Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ







ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ:
100 γρ. Γάλα
125 γρ. Νερό
115 γρ. Βούτυρο
10 γρ. Αλάτι
15 γρ. Ζάχαρη
1 βανίλια σκόνη
150 γρ. Αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
4 μεσαίου μεγέθους αυγά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ:
250 γρ. Κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
150 γρ. γάλα ή 250 γρ. κρέμα γάλακτος

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Σαντιγί με 500 γρ κρέμα γάλακτος, 50 γρ άχνη ζάχαρη και 1 βανίλια
Ή
½ κιλό παγωτό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το βούτυρο, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι. Όταν αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε όλο το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα τη ζύμη για περίπου ένα λεπτό μέχρι να αφομοιωθεί το αλεύρι από τα υγρά. Γυρνάμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
Απομακρύνουμε εκ νέου την κατσαρόλα από την φωτιά και γυρνάμε το μείγμα σε γαστρονόμο και το απλώνουμε, αφήνοντας να κατέβει η θερμοκρασία στους 70ο C.
Προσθέτουμε τα αυγά, (καλά χτυπημένα) ενώ παράλληλα ανακατεύουμε σε μίξερ ή με φουέ. Ελέγχουμε παράλληλα τη ζύμη, δεν θέλουμε να γίνει πολύ υγρή, πρέπει να στέκεται όταν την χωρίζουμε και παράλληλα να γυαλίζει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Με δύο μικρά κουταλάκια ή με κορνέ κόβουμε ΣΟΥ σε μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνουμε αρχικά για 15 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια ελαττώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα κόβουμε στη μέση με ένα μαχαίρι.
Γεμίζουμε με σαντιγί ή παγωτό. Αν χρησιμοποιήσουμε παγωτό τα φυλάμε στην κατάψυξη μέχρι να χρησιμοποιηθούν, αν τα γεμίσουμε με σαντιγί τότε στο ψυγείο.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα σοκολάτας ζεσταίνουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα. Όταν πάρει βράση το μίγμα, προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: