Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΛΕΜΟΝ ΠΑΙ





ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ
250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 gr βούτυρο
1 κρόκος μεγάλου αυγού (θερμοκρασία δωματίου)
15-20 ml περίπου κρύο νερό
25 gr ζάχαρη
4 gr αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
300 gr ζάχαρη
300
gr νερό
100 gr κορν φλάουρ
3 κρόκοι χτυπημένοι
100
gr βούτυρο
100
gr λεμόνι
1-2 βανίλιες
ξύσμα από 1 λεμόνι
λίγο αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ
3 ασπράδια
1 κουταλιά σούπας ξύδι
1/2 κούπα ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΤΑΡΤΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια. Δουλεύουμε με τα χέρια μας τρίβοντας τη ζύμη να γίνει σαν άμμος. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε το αυγό ελαφρά χτυπημένο, το νερό (όσο πάρει) και το αλάτι. Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κάνουμε μια μπάλα το ζυμάρι.
Το κλείνουμε με σελοφάν και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο από μισή ώρα.
Ανοίγουμε με πλάστη το ζυμάρι και το τοποθετούμε στο ταψί μας. Κόβουμε το περισσεύον υλικό. Βάζουμε το ταψί για 20 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Τρυπάμε το ζυμάρι με πιρούνι. Ψήνουμε στους 180ο C μέχρι να ροδίσει.

ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα. Χτυπάμε για λίγο τους κρόκους και κάνουμε λιεζόν με την κρέμα. Βάζουμε πάλι στην φωτιά να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το βούτυρο και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει. Μετά στρώνουμε την κρέμα στην έτοιμη τάρτα και την βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε σφιχτή μαρέγκα με τα ασπράδια προσθέτοντας προς το τέλος το ξύδι και τη ζάχαρη.
Μ' ένα κουτάλι βάζουμε την μαρέγκα πάνω στη κρέμα και ψήνουμε την τάρτα σε δυνατό φούρνο για 15' ή αν θέλουμε, δίνουμε χρώμα με το ειδικό φλόγιστρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: