Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

1 φλιτζανάκι λευκό ξύδι
1 φλιτζανάκι μαύρη ζάχαρη
1 φλιτζανάκι χυμό ντομάτας ή κέτσαπ
½ φλιτζανάκι χυμό ανανά
½ φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά σούπας αλάτι ή σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές corn flour
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή πάπρικα γλυκιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλι και βράζεται για πέντε με δέκα λεπτά. Δένετε τη σάλτσα με το corn flour.

ΣΠΡΙΝΓΚ ΡΟΛΣ (ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΡΟΛΑ)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1 ματσάκι μαϊντανό ή 1 ματσάκι φρέσκο κολίανδρο
2 πιπεριές πράσινες
3 κρεμμύδια ξερά
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
5 κολοκυθάκια
6 καρότα
½ λάχανο ή 1 κινέζικο λάχανο
250 γρ μανιτάρια φρέσκα
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
Λίγη σάλτσα σόγιας
Ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο για το σοτάρισμα
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ

Φύλλο για Σπρινγκς Ρολ ή φύλλο κρούστας
Αυγό
Λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε γοκ ή αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαραθούν προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και σάλτσα σόγιας.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν βάζοντας και την φρυγανιά. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση (κατά πλάτος). Ανά δύο τα γεμίζουμε με τη φάρσα, τα τυλίγουμε και τα κλείνουμε με το χτυπημένο αυγό (αν είναι να τα κάνουμε φούρνου και όχι τηγανητά τότε λαδώνουμε το φύλλο).
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί ή τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 25 με 30 λεπτά περίπου.

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 ΚΙΛΟ ΛΑΧΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΟ
250 ΓΡ. ΡΥΖΙ ΓΙΑ ΠΙΛΑΦΙ (ΠΑΡΜΠΟΙΛ)
1 ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΕΜΙΝΣΕ
200 ΓΡ. ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΟΜΜΕΝΟ
2 ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΤΡΙΜΜΕΝΕΣ
150 ΜΛ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
100 ΜΛ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΩΤΑΡΟΥΜΕ ΣΕ ΤΗΓΑΝΗ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΑ.
ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ.
ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΤΑΡΙΣΤΕΙ.
ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 1ΛΤ ΝΕΡΟ (ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΕΙ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ) ΚΑΙ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 10 ΛΕΠΤΑ.
ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΡΑΣΗ (ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΡΕΜΥΔΙΟΥ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑΣ) ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 15 ΜΕ 20 ΛΕΠΤΑ.
ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟ ΣΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΥΛΙΚΑ (2 μεριδες)

300 γρ ψαρονεφρι
2 κουταλιες μουσταρδα ντιζον
2 κουταλιες μελι
αλατι και πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

κοβουμε το ψαρονεφρι σε φετες παχους ενος εκατοστου.
Το αλατοπιπερωνουμε, το λαδωνουμε και το ψηνουμε σε αντικολλητικο τηγανη ή στη σχαρα.
Μολις ειναι ετοιμο το βουταμε στο μιγμα απο το μελι και τη μουσταρδα.

ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΣΟΣ ΜΕΛΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ

200 γρ φορμαελα κομμενη σε ροδελες
σουσαμι για το παναρισμα
αλευρι για το παναρισμα
ηλιελαιο για τηγανισμα
1 αυγο χτηπημενο

Για τη σαλτσα μελιου
2 κουταλιες μελι
λιγες σταγονες ξυδι απο λευκο κρασι
δυοσμος φρεσκος ψιλοκομμενος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βρεχουμε τη φορμαελα με νερο και την παναρουμε με το αλευρι.
Την βουταμε στο χτηπημενο αυγο και την παναρουμε με το σουσαμι.
Τηγανιζουμε σε καυτο λαδι.
Περιχυνουμε με τη σαλτσα μελιου.

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΠΡΕΤΟΝ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ

ΥΛΙΚΑ

4 πατατες πλυμενες και καθαρισμενες, κομμενες σε κυβους
200 γρ. φετες μπεικον κομμενες σε τετραγωνα
2 ντοματες τριμμενες σε ψιλο τριφτη
2-3 κρεμμυδια καθαρισμενα και χονδροκομμενα
4 σκελιδες σκορδο καθαρισμενες και χονδροκομμενες
ζωμος κοτας
1/2 φλυτζανι κρασι
ελαιολαδο
αλατι
φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι
ριγανη
μαιντανος για το γαρνιρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρολα σωταρουμε τις πατατες με το ελαιολαδο και προσθετουμε το μπεικον, το κρεμμυδι και το σκορδο να παρουν χρωμα.
Αλατοπιπερωνουμε.
Σβηνουμε με το κρασι και ριχνουμε την τριμμενη ντοματα.
Συμπληρωνουμε με ζωμο (τα υγρα να σκεπαζουν τις πατατες) και σιγοβραζουμε εχωντας την κατσαρολα σκεπασμενη με καπακι.
Στο τελος προσθετουμε τη ριγανη.
Γαρνιρουμε με χονδροκομμενο μαιντανο.

Μπορουμε να αντικαταστησουμε το μπεικον με κομματια απο χωριατικο λουκανικο.

ΠΑΤΖΑΡΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

ΥΛΙΚΑ

3 πατζαρια βρασμενα και καθαρισμενα
6 φυλλα μαρουλι πλυμενα και ψιλοκομμενα
3 - 4 κουταλιες γιαουρτι (0% λιπαρα)
1 - 2 σκελιδες σκορδο ψιλα τριμμενο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στρωνουμε στο πιατο το μαρουλι.
Κοβουμε τα πατζαρια, τα ανακατευουμε με το γιαουρτι και το σκορδο και τα βαζουμε πανω στο μαρουλι.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ΣΟΛΩΜΟΣ ΠΟΣΕ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ (για 2 ατομα)

2 φιλετα σολωμου
200 μλ ζωμος ψαριου ή κοτοπουλου
100 μλ λευκο κρασι

3 κουταλιες γιαουρτι (0% για διαιτα)
1 κουταλια μουσταρδα
1 κουταλια του γλυκου μελι
1 κουταλια ανηθος χονδροκομμενος
ξυσμα ενος πορτοκαλιου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθι τηγανι βαζουμε ζωμο και κρασι να βρασουν.
Αλατοπιπερωνουμε τους σολωμους και τους ποσαρουμε σε σιγανη φωτια.
Στραγιζουμε οταν ειναι ετοιμοι και τους σκεπαζουμε με τη σαλτσα η οποια φτιαχνεται ως εξης:
Ανακατευουμε πρωτα το μελι με τη μουσταρδα, και υστερα προσθετουμε και τα υπολοιπα υλικα .