Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

ΦΙΛΕΤΟ ΠΕΡΚΑΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ

2 φιλετα περκας
2 κρεμμυδια
1 φλυτζανι λευκο κρασι
2 κουταλιες καυτερη μουσταρδα
4 -6 κουταλιες πουρες πατατας (διαιτητικη εκδοχη) (δες αναρτηση)
λιγα φιλετα ελιας
λιγη καππαρη
1 ντοματα

Παιρνουμε λαμαρινα, τη βουτυρωνουμε, ριχνουμε μπολικο κομμενο κρεμμυδι σε κυβακια και λιγο λευκο κρασι.
Στρωνουμε τα φιλετα περκας στη λαμαρινα.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180 βαθμούς, για 10 λεπτα.
Βγαζουμε το ταψι, αλειφουμε τις περκες με πικαντικη μουσταρδα και τη σκεπαζουμε με πουρε πατατας, εμπλουτισμενο με φιλετα ελιας και καππαρη (φροντίζουμε το παχος του πουρε να ειναι ιδιο με αυτο του φιλετου).Τελος, σκεπαζουμε με ψιλες ροδελες ντοματας.
Συνεχιζουμε το ψησιμο για αλλα 10 λεπτα.

ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ



ΥΛΙΚΑ

1 κιλο πατατες καθαρισμενες και κομενες σε κυβους
50 μλ κρεμα γαλακτος
300 μλ ζωμος κοτας
20 γρ βουτηρο
μοσχοκαρυδο
αλατι
λευκο πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαριζουμε τις πατατες και τις κοβουμε σε κυβους.
Τις τοποθετουμε σε κατσαρολα και τις σκεπαζουμε με το ζωμο κοτας. Σιγοβραζουμε ελεγχοντας.
Μολις βρασουν τις χωριζουμε απο το ζωμο και τις χτυπαμε με συρμα επιστρεφοντας σταδιακα το ζωμο (150 -200 μλ περιπου ) εως οτου δυαλυθουν και γινουν πουρες.
Προσθετουμε βουτηρο, πιπερι, μοσχοκαρυδο και την κρεμα γαλακτος, δινουμε μια βραση και ο πουρες ειναι ετοιμος.

Μπορουμε να φτιαξουμε πουρε και με καροτα, κολοκυθια, μπροκολα κλπ.
Επισης να προσθεσουμε τυρια τριμμενα αναλογα το γουστου μας, προσεχωντας ομως το αλατι.
Ταιριαζει με ολα τα σαλτσωδη φαγητά κατσαρολας.

ΑΡΝΑΚΙ ΚΛΕΦΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ

1 ΚΙΛΟ ΑΡΝΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΚΚΑΛΟ (ΜΠΟΥΤΙ)
1/2 ΚΙΛΟ ΦΕΤΑ ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΕ ΚΥΒΟΥΣ
2 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
3 ΠΑΤΑΤΕΣ
2 ΝΤΟΜΑΤΕΣ
4 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ
1/2 ΚΙΛΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
1 ΚΟΥΠΑ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΑΝΗΘΟΣ
ΡΙΓΑΝΗ
ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το αρνι, το κοβουμε μικρα κομματια, το αλατοπιπερωνουμε και το λαδωνουμε.
Το σωταρουμε με ελαιολαδο να παρει χρωμα, προσθετουμε το κρεμμυδι και το σκορδο ψιλοκομμενα να σωταριστουν και αυτα και σβηνουμε με το κρασι.
Προσθετουμε λιγο νερο ή ζωμο κρεατος και σιγοβραζουμε μεχρι να μαγειρευτει το αρνι.
Παραλληλα κοβουμε τις πατατες σε κυβους, τις αλατοπιπερωνουμε και τις ψηνουμε στο φουρνο με ελαιολαδο και λιγο ζωμο ή νερο.
Κοβουμε τις ντοματες ροδελες και αφαιρουμε τους σπορους και τα υγρα.
Οταν κρυωσει το αρνακι και οι πατατες στρωνουμε δυο φυλλα κρουστας, τα λαδωνουμε με ελαιολαδο και τοποθετουμε αρνι, πατατα, ντοματα, φετα, ριγανη, ανηθο.Τυλιγουμε σαν φακελλο και λαδωνουμε ελαφρα απο πανω. Το ιδιο κανουμε με οσα φυλλα κρουστας εχουμε. Τα ψηνουμε στο φουρνο 30-40 λεπτα μεχρι να ροδισουν.

Σάββατο 12 Απριλίου 2008

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ (video)

Λεγεται οτι προερχεται απο την Νοτιο Ιταλια οπου φτωχοι ανθρακορυχοι εβραζαν μακαρονια και προσθεταν κομματια απο πανσετα, αυγα και πεκορινο
Τα πιατα τους γεμιζαν με ανθρακα (καθως ηταν και ενα ασπρο πιατο, ο ανθρακας ξεχωριζε) και ετσι την ονομασαν καρμποναρα (καρμπον = ανθρακας)
Τιμης ενεκεν οι μαγειρες την πασπαλιζουμε με φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι.

Σερβιρεται με πολλες παραλλαγες (δυσκολα θα φατε ιδια καρμποναρα σε διαφορετικα μαγαζια).
Ενδεικτικα αναφερω : σιγουρα με κρεμα (αμερικανικη και αγγλικη παραλλαγη), αλλα με ή χωρις κρασι, με προσθηκη ζαμπον, μανιταριων, κροκου αυγου , σκορδου, μαιντανου κτλ.

ΑΥΓΑ ΣΚΡΑΜΠΛ




Η ελληνικη στραπατσαδα στα αγγλικα λεγεται σκραμπλ εγκς.
Βεβαια οι ξενοι την προτιμουν καλοδουλεμενη και ζουμερη σε σχεση με την δικη μας.
Μπορει να γινει και σε μπαιν μαρι (κατσαρολα με νερο που βραζει και απο πανω μεταλικη λεκανη οπου ριχνουμε τα αυγα και τα χτυπαμε με συρμα), ιδιως για μεγαλες ποσοτητες (π.χ. πρωινο για 600 ατομα)

ΑΝΟΙΓΜΑ ΖΥΜΗΣ ΠΙΤΣΑΣ (video)


Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ (νηστήσιμο)

Καθαριζουμε τις γαριδες (νο 5) (4τεμ. ανα ατομο) βγαζοντας το κελυφος και το εντερο και αφηνωντας κεφαλι και ουρα.
Τις σωταρουμε με ελαιολαδο, προσθετουμε ψιλοκομμενο σκορδο και πιπερια, σβηνουμε με ουζο, ριχνουμε τριμμενη ντοματα, αλατι, πιπερι, και μαραθο.
Βραζουμε μεχρι να γινουν οι γαριδες και προσθετουμε τα λιγκουινι(βρασμενα 8 λεπτα) να ανακατευτουν μαζι με τη σαλτσα.
Τα σερβιρουμε τοποθετοντας τις γαριδες στην κορυφη.
Τελειωνουμε το πιατο με χονδροκομενο μαιντανο και πιπερι.


(το λιγκουινι ειναι ειδος ζυμαρικου)

ΠΙΤΣΑ (νηστήσιμο)

γεμιζουμε την πιτσα με
  • ντοματα ροδελα, φρεσκα μανιταρια , πιπεριες γλυκες και καυτερες και χονδρο πιπερι
  • σαλτσα ντοματας, κρεμμυδι, πιπερια, ελιες, ριγανη και καππαρη
  • σαλτσα ντοματα με ταμπασκο ή μπουκοβο, κοκκινα φασολια (φυσικα βρασμενα) , πιπεριες χρωματιστες ψιλοκομμενες , κρεμμυδι ροδελες , καλαμποκι (μεξικανικη)
Για τη σαλτσα ντοματα μπορουμε να τριψουμε φρεσκια ντοματα, να προσθεσουμε ελαιολαδο, ριγανη, βασιλικο, γλυκανισο, αλατι, πιπερι και ζαχαρη

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

1 κιλο αλευρι 55% (πολυτελείας ή για πίτσα συσκευασμένο)
20 γραμαρια μαγια νωπη ή 1 συσκευασία 8 - 9 γρ. ξερή
600 ml νερό χλιαρό (το ζεστό καταστρέφει τη μαγιά)
20 γρ αλάτι ψιλό
40 γρ ζάχαρη

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεταλικη λεκανη.
Ριχνουμε αλατι και ζαχαρη και κανουμε μια λακουβα στο κεντρο.
Ρίχνουμε τη μάγια στο νερό να διαλυθεί.
Αδειαζουμε το νερο σταδιακα στη λακκουβα, ανακατευοντας. Ζυμωνουμε δυνατα.
Οταν το ζυμαρι ξεκολαει απο τα τοιχωματα του σκευους και απο τα χερια μας ειναι ετοιμο.
Εαν οχι προσθετουμε λιγο αλευρι ακομα.
Το αφηνουμε σκεπασμενο για 15 λεπτα να ξεκουραστει.
Το κοβουμε στη μεση (Η συνταγη ειναι για δυο μεγαλες βασεις πιτσας με χονδρο ζυμάρι ή τρείς για ψιλό ζυμάρι . Αν θελουμε να φτιαξουμε περισσοτερες και μικροτερες κοβουμε το ζυμαρι σε περισσοτερα κομματια)
Το κανουμε μπαλες, το σχιζουμε ελαφρα σε σχημα σταυρου και το αφηνουμε σκεπασμενο
μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο. Οσο πιο αργα το αφησουμε να ανεβει (εξαρταται απο την θερμοκρασια του χωρου) , τοσο πιο καλο ζυμαρι θα γινει.
Μπορει να διατηρηθει στο ψυγειο (εως 5 βαθμους) για την αλλη μερα (πριν φουσκωσει) ή στην κατάψυξη (αφου φουσκωσει)
Το ανοιγουμε σε βουτυρωμενο ταψι

Παραλλαγες ζυμης
α. προσθετουμε γλικανισο, ριγανη η οποιο αλλο μυρωδικο θελουμε
β. βαζουμε ελαιολαδο ( 50 ml) ή μαργαρίνη
γ. αλευρι για χωριατικο ψωμι (70%)
δ. αντι για ολο το νερο βαζουμε μισο γαλα και μισο νερο

ΓΕΜΙΣΤΑ



ΥΛΙΚΑ

7 ντοματες
6 πιπεριες
4 κρεμμυδια μετρια, ψιλοκομμενα
6 πατατες
3 κουταλιες της σουπας σταφιδα ξανθη
2 κουταλιες της σουπας κουκουναρι
1 καροτο τριμμενο
10 κουταλιες της σουπας ρυζι νυχακι
μαιντανος
ελαιολαδο
δυοσμος
αλατι
πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανοιγουμε τις 6 ντοματες απο πανω, τις αδειαζουμε και τις γυριζουμε αναποδα να στραγγισουν. Αφαιρουμε τους σπορους και περναμε απο τον τριφτη το εσωτερικο τους.
Ανοιγουμε και καθαριζουμε τις πιπεριες.
Σωταρουμε το κρεμμυδι με ελαιολαδο, προσθετουμε το ρυζι και το κουκουναρι να γυρισουν λιγο με το λαδι και ριχνουμε το τριμμενο καροτο και τη ντοματα που τριψαμε.
Μολις παρει μια βραση κλεινουμε τη φωτια και προσθετουμε δυοσμο, μαιντανο, αλατοπιπερο, ζαχαρη, και σταφιδα.
Στρωνουμε τις ντοματες και τις πιπεριες στο ταψι, αλατοπιπερωνουμε εσωτερικα και εξωτερικα και προσθετουμε λιγη ζαχαρη στις ντοματες.
Γεμιζουμε 3/4 το καθε γεμιστο, κλεινουμε με τα καπακια και πασπαλιζουμε με τριμμενη φρυγανια.
Τριβουμε την ντοματα που περισεψε και την ανακατευουμε με ελαιολαδο και αλατοπιπερο. Τη ριχνουμε στο ταψι για να γινει σαλτσουλα.
Κοβουμε τις πατατες κυδωνατες, τις αλατοπιπερωνουμε, τις λαδωνουμε και τις προσθετουμε και αυτες στο ταψι.
Ψηνουμε στους 180 βαθμους.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ (νηστήσιμο)

για δυο μεριδες

  • πλενουμε το χταποδι (250 γρ) , το καθαριζουμε και το βραζουμε με ελαχιστο νερο σε σιγανη φωτια, προσθετοντας αλατι, πιπερι μαυρο σε κοκκους, δαφνοφυλλο, και ξυδι βαλσαμικο (εαν βρειτε ελληνικο, προτιμηστε το). Το αφηνουμε να κρυωσει. Το κοβουμε μικρα κομματια.
  • Αδειαζουμε τις 4 ντοματες οπως για γεμιστα (και τριβουμε το εσωτερικο τους στον τριφτη)
  • Κοβουμε την μελιτζανα (1 μικρη) σε μικρους κυβους, το κρεμμυδι (1), το σκορδο (1σκελιδα) και την πιπερια (1/2 τεμ.) και τα σωταρουμε ολα με ελαιόλαδο, να παρουν χρωμα. Τοτε προσθετουμε την τριμμενη ντοματα και το ψιλο κριθαρακι (3 κουταλιες της σουπας κοφτες). Μολις παρουν μια βραση κατεβαζουμε απο τη φωτια και προσθετουμε το χταποδι, τον κομμενο δυοσμο και τον μαϊντανο.
  • βαζουμε τις αδειες ντοματες σε ταψακι φουρνου. Τις αλατοπιπερωνουμε και τις πασπαλιζουμε με ζαχαρη, τις γεμιζουμε και τις βρεχουμε με ελαιολαδο.
  • ριχνουμε μπολικη φρυγανια τριμμενη στα καπακια τους και τις ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 1.15 με 1.30 ωρα.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΜΠΟΛΑ, ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙ



ΥΛΙΚΑ (2 ΜΕΡΙΔΕΣ)

2 ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΚΚΑΛΟ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΑ
200 ΓΡ. ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ (ΒΛ. ΣΥΝΤΑΓΗ)
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΒΡΑΣΤΑ
50 ΓΡ ΚΑΣΤΑΝΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΡΟΔΙ
100 ΜΛ ΚΡΑΣΙ ΡΟΜΠΟΛΑ
100 ΜΛ ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΑΣ
1/2 ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
1/2 ΚΟΥΤ. ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΑΠΑΛΗ
ΒΟΥΤΗΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΩΤΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΕ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΒΟΥΤΗΡΟ.
ΠΡΟΣΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ.
ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΜΟ ΚΟΤΑΣ.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ, ΤΟ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ, ΤΟ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ.
ΔΕΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΚΡΥΟ ΒΟΥΤΗΡΟ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ.
ΓΑΡΝΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΠΙΑΤΟ ΓΙΑ ΠΙΑΤΕΛΑ ΨΑΡΙΟΥ (photo)













Παιρνουμε πινελο, το βουταμε σε ηλιελαιο και ζωγραφιζουμε στο πιατο ενα ψαρι.
επειτα ριχνουμε ριγανη ή οποιο μυρωδικο μας αρεσει και κουναμε το πιατο να φυγει οσο δεν κολησε στο λαδι. Ετσι μενει το σχεδιο που καναμε. Σερβιρουμε απο ενα πιατο σε καθε πελατη και αμεσως μετα το ψαρι σε πιατελα.