Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 ΚΙΛΟ ΛΑΧΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΟ
250 ΓΡ. ΡΥΖΙ ΓΙΑ ΠΙΛΑΦΙ (ΠΑΡΜΠΟΙΛ)
1 ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΕΜΙΝΣΕ
200 ΓΡ. ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΟΜΜΕΝΟ
2 ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΤΡΙΜΜΕΝΕΣ
150 ΜΛ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
100 ΜΛ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΩΤΑΡΟΥΜΕ ΣΕ ΤΗΓΑΝΗ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΑ.
ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ.
ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΤΑΡΙΣΤΕΙ.
ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 1ΛΤ ΝΕΡΟ (ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΕΙ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ) ΚΑΙ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 10 ΛΕΠΤΑ.
ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΡΑΣΗ (ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΡΕΜΥΔΙΟΥ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑΣ) ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 15 ΜΕ 20 ΛΕΠΤΑ.
ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟ ΣΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΥΛΙΚΑ (2 μεριδες)

300 γρ ψαρονεφρι
2 κουταλιες μουσταρδα ντιζον
2 κουταλιες μελι
αλατι και πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

κοβουμε το ψαρονεφρι σε φετες παχους ενος εκατοστου.
Το αλατοπιπερωνουμε, το λαδωνουμε και το ψηνουμε σε αντικολλητικο τηγανη ή στη σχαρα.
Μολις ειναι ετοιμο το βουταμε στο μιγμα απο το μελι και τη μουσταρδα.

ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΣΟΣ ΜΕΛΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ

200 γρ φορμαελα κομμενη σε ροδελες
σουσαμι για το παναρισμα
αλευρι για το παναρισμα
ηλιελαιο για τηγανισμα
1 αυγο χτηπημενο

Για τη σαλτσα μελιου
2 κουταλιες μελι
λιγες σταγονες ξυδι απο λευκο κρασι
δυοσμος φρεσκος ψιλοκομμενος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βρεχουμε τη φορμαελα με νερο και την παναρουμε με το αλευρι.
Την βουταμε στο χτηπημενο αυγο και την παναρουμε με το σουσαμι.
Τηγανιζουμε σε καυτο λαδι.
Περιχυνουμε με τη σαλτσα μελιου.

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΠΡΕΤΟΝ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ

ΥΛΙΚΑ

4 πατατες πλυμενες και καθαρισμενες, κομμενες σε κυβους
200 γρ. φετες μπεικον κομμενες σε τετραγωνα
2 ντοματες τριμμενες σε ψιλο τριφτη
2-3 κρεμμυδια καθαρισμενα και χονδροκομμενα
4 σκελιδες σκορδο καθαρισμενες και χονδροκομμενες
ζωμος κοτας
1/2 φλυτζανι κρασι
ελαιολαδο
αλατι
φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι
ριγανη
μαιντανος για το γαρνιρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρολα σωταρουμε τις πατατες με το ελαιολαδο και προσθετουμε το μπεικον, το κρεμμυδι και το σκορδο να παρουν χρωμα.
Αλατοπιπερωνουμε.
Σβηνουμε με το κρασι και ριχνουμε την τριμμενη ντοματα.
Συμπληρωνουμε με ζωμο (τα υγρα να σκεπαζουν τις πατατες) και σιγοβραζουμε εχωντας την κατσαρολα σκεπασμενη με καπακι.
Στο τελος προσθετουμε τη ριγανη.
Γαρνιρουμε με χονδροκομμενο μαιντανο.

Μπορουμε να αντικαταστησουμε το μπεικον με κομματια απο χωριατικο λουκανικο.

ΠΑΤΖΑΡΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

ΥΛΙΚΑ

3 πατζαρια βρασμενα και καθαρισμενα
6 φυλλα μαρουλι πλυμενα και ψιλοκομμενα
3 - 4 κουταλιες γιαουρτι (0% λιπαρα)
1 - 2 σκελιδες σκορδο ψιλα τριμμενο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στρωνουμε στο πιατο το μαρουλι.
Κοβουμε τα πατζαρια, τα ανακατευουμε με το γιαουρτι και το σκορδο και τα βαζουμε πανω στο μαρουλι.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ΣΟΛΩΜΟΣ ΠΟΣΕ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ (για 2 ατομα)

2 φιλετα σολωμου
200 μλ ζωμος ψαριου ή κοτοπουλου
100 μλ λευκο κρασι

3 κουταλιες γιαουρτι (0% για διαιτα)
1 κουταλια μουσταρδα
1 κουταλια του γλυκου μελι
1 κουταλια ανηθος χονδροκομμενος
ξυσμα ενος πορτοκαλιου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθι τηγανι βαζουμε ζωμο και κρασι να βρασουν.
Αλατοπιπερωνουμε τους σολωμους και τους ποσαρουμε σε σιγανη φωτια.
Στραγιζουμε οταν ειναι ετοιμοι και τους σκεπαζουμε με τη σαλτσα η οποια φτιαχνεται ως εξης:
Ανακατευουμε πρωτα το μελι με τη μουσταρδα, και υστερα προσθετουμε και τα υπολοιπα υλικα .

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ (για 2 ατομα)

80 γρ πλιγουρι
1/3 αγγουριου
1/2 πιπερια κοκκινη
1 χουφτα φουντουκια
6 κουτ. ελαιολαδο
2 κουτ. μηλοξυδο
φρεσκος δυοσμος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βαζουμε το πλιγουρι με 250 μλ νερο, λιγο βουτηρο (προαιρετικα) και αλατι, σε κατσαρολακι στη φωτια.
Μολις παρει μια βραση το κλεινουμε και το αφηνουμε σκεπασμενο μεχρι να τραβηξει ολο το νερο.
Κοβουμε σε κυβους το αγγουρι και την πιπερια.
Σπαμε σε γουδι τα φουντουκια.
Ανακατευουμε καλα το λαδι και το ξυδι προσθετοντας τον δυοσμο ψιλοκομμενο.
Βαζουμε σε πιατελα το πλιγουρι, τα λαχανικα, τα φουντουκια και περιχυνουμε με τη σος

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΜΑΡΟΥΛΙ, ΛΟΥΖΑ ΚΑΙ ΧΑΛΟΥΜΙ

ΥΛΙΚΑ (για 2 ατομα)

6 φυλλα μαρουλι
1 μικρο ματσακι ροκα
6 φετες λουζα
4 φετες χαλουμι
8 τεμ λιαστη ντοματα
6 κουτ. ελαιολαδο
2 κουτ. ξυδι βαλσαμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλενουμε και στραγγιζουμε τα λαχανικα.
Σε τηγανι ή στην τοστιερα ψηνουμε το χαλουμι αφου πρωτα το λαδωσουμε.
Ανακατευουμε ελαιολαδο και βαλσαμικο καλα.
Κοβουμε τα λαχανικα μας και τα βαζουμε σε πιατελα.
Γαρνιρουμε με τη λουζα, το χαλουμι τη λιαστη ντοματα και περιχυνουμε τη σος.

Το χαλουμι ειναι λευκο κυπριακο τυρι απο αιγοπροβειο γαλα, συνηθως με προσθηκη δυοσμου.
Αντεχει στην θερμοτητα και ετσι ειναι ιδανικο για τηγανι η σχαρα.

Η λουζα ειναι αλλαντικο απο καθαρο κομματι κρεατος χοιρινου.
Παραδοσιακα την βρισκουμε σε Συρο, Τηνο και Μυκονο.
Απο τα εκλεκτα, υγιεινα και πεντανοστιμα αλλαντικα.

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΝΣΕΤΑ, ΤΡΙΧΡΩΜΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ






ΥΛΙΚΑ (για 2 -4 ατομα)

4 φετες χοιρινη πανσετα
3 πατατες
2 φρεσκα κρεμμυδακια
8 ντοματινια κομμενα στη μεση
8 ραπανακια κομμενα ροδελες
1/2 πρασινη πιπερια
1/2 κοκκινη πιπερια
1/2 κιτρινη πιπερια
ὰλατι
μαυρο πιπερι φρεσκοτριμμενο
ριγανη
μαιντανος
παπρικα
ελαιολαδο
χυμος λεμονιου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλενουμε πολυ καλα με καθαρο σφουγγαρι και σαπουνι τις πατατες.
Τις βραζουμε με τη φλουδα τους. Τις κοβουμε σε κυβους.

Πλενουμε και κοβουμε τα κρεμμυδια ροδελες και τις πιπεριες σε τετραγωνα (καρεδακι).

Αλατοπιπερωνουμε την πανσετα και την ψηνουμε με ελαχιστο ελαιολαδο σε ενα αντικολλητικο τηγανι. Μολις ειναι ετοιμη την σβηνουμε με χυμο λεμονιου.Την κοβουμε σε κομματια και την αρωματιζουμε με τη ριγανη και την παπρικα.

Στρωνουμε σε πιατελα τις πατατες, και τις πασπαλιζουμε με αλατοπιπερο, ριγανη, παπρικα και μαιντανο. Ραντιζουμε με ελαιολαδο και χυμο λεμονιου.

Επειτα τοποθετουμε την πανσετα και ανακατευουμε τα λαχανικα με ελαιολαδο για να τα γαρνιρουμε απο πανω.

ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

ΥΛΙΚΑ

1 ματσo βασιλικο
2 κουταλιες της σουπας κουκουναρι
2 σκελιδες σκορδο καθαρισμενες απο την πρασινη φυτρα
3 κουταλιες της σουπας φρεσκοτριμμενη παρμεζανα
3-6 κουταλιες ελαιολαδο
φρεσκοτριμμενο πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλενουμε και στεγνονουμε τα φυλλα του βασιλικου.
Τοποθετουμε σταδιακα και εναλαξ ολα τα υλικα εκτος της παρμεζανας σε γουδι και τα δουλευουμε μεχρι να γινει μια παστα.
Τελος προσθετουμε και το τυρι και ανακατευουμε με κουταλι.

Συνδιαζεται με ζυμαρικα αλλα λιγο πριν το σερβιρισμα (δεν την περναμε απο υψηλες θερμοκρασιες)
Επισης ταιριαζει με ντοματα και φρεσκια μοτσαρελα
Αντι για κουκουναρι μπορουμε να χρησημοποιησουμε καρυδια.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΒΟΥΤΗΡΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ

500 γρ μπροκολο κομμενο σε μπουκετα
100 γρ φιλετο αμυγδαλου
1 σκελιδα σκορδο ψιλοκομμενο
λιγο βουτηρο
ξυσμα απο ενα λεμονι
εστραγκον
αλατι
πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βραζουμε το μπροκολο σε αλατισμενο νερο.
Σωταρουμε το αμυγδαλο και το σκορδο με το βουτηρο ελαφρα.
Στρωνουμε σε ταψι το μπροκολο και περιχυνουμε τα υλικα που σωταραμε.
Ριχνουμε το αναλογο πιπερι, το ξυσμα και το εστραγκον και ψηνουμε στο φουρνο για 15 λεπτα.

Το εστραγκον ειναι μυρωδικο που εκτιμουν και χρησιμοποιουν πολυ οι Γαλλοι και μαλιστα το αποκαλουν και βασιλια των μυρωδικων (οπως εμεις οι ελληνες τη ριγανη).
Ταιριαζει με λιπαρα κρεατα και ψαρια, χαρακτηριζει σαλτσες (π.χ. μπαιαρνεζ), και αρωματιζει ελαιολαδο και φινα ξυδια.

ΦΕΤΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΗ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ

8 μπαστουνακια φετας
8 φυλλα παστουρμα
8 ροδελες ντοματας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τυλιγουμε τα μπαστουνακια φετας με τον παστουρμα
Τα τοποθετουμε πανω στις ροδελες ντοματας που εχουμε λαδωσει με το ελαιολαδο.
Τα ψηνουμε σε ταψακι σε δυνατο φουρνο για 20 λεπτα.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

ΜΠΟΥΤΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΦΡΙΚΑΣΕ



ΥΛΙΚΑ

4 μπουτια γαλοπουλας κομμενα στη μεση
ελαιολαδο
λευκο κρασι
ζωμο κοτας
8 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
2 καροτα κομμενα σε κυβάκια
1 μαρουλι
1 ματσο ροκα
λιγα φυλλα σελινο
2 κροκοι αυγων
2 λεμονια
1 κουταλια κορν φλαουρ
1 ματσακι ανηθο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερωνουμε τα μπουτια.
Τα σωταρουμε με ελαιολαδο, σβηνουμε με λευκο κρασι και προσθετουμε ζωμο κοτας.
Αφηνουμε να σιγοβρασουν.
Σε τηγανι σωταρουμε τα φρεσκα κρεμμυδακια και τα καροτα .
Πλενουμε και κοβουμε χονδρα το μαρουλι, τη ροκα και το σελινο.
Τα ζεματιζουμε σε νερο και τα στραγγιζουμε.
Μολις το κρεας κοντευει να γινει ριχνουμε τα λαχανικα και σιγοβραζουμε ελεγχοντας.
Χτυπαμε τους κροκους των αυγων, το χυμο απο τα λεμονια και το κορν φλαουρ.
Αυγοκοβουμε ριχνοντας στο μειγμα των αυγων λιγο λιγο ζωμο και ανακατευοντας συνεχως.
Οταν το μειγμα ειναι πλεον ζεστο το ριχνουμε στην κατσαρολα ανακινωντας την κυκλικα.
Προσθετουμε ανηθο ψιλοκομμενο.