Ο Ιωάννης Ψωμαδέρης είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Γαλαξειδίου (Ειδικότητα Μαγειρικής Τέχνης). Είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, πιστοποιημένος Εισηγητής Ενηλίκων του Ο.Α.Ε.Δ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Υπηρετεί την Τέχνη της Μαγειρικής με τη διπλή ιδιότητα του αρχιμάγειρα και του εκπαιδευτικού σε Δ.Ι.Ε.Κ, Ι.Ε.Κ, και Κ.Δ.Β.Μ.

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Μεξικάνικη ΚουζίναTaco = τάκο = παραδοσιακό μεξικάνικο φαγητό αποτελούμενο από τορτίγια (φτιαγμένη με σιτάλευρο ή καλαμποκάλευρο) τυλιγμένη και γεμισμένη με μια φάρσα.
Η φάρσα μπορεί να είναι από μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, θαλασσινά, τυρί, κτλ.
Το τάκο γενικώς τρώγεται χωρίς μαχαιροπίρουνο και συνοδεύεται με Πίκο ντε Γκάλο σάλσα, γουακαμόλε, κολίανδρο, ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι, λάχανο κτλ. 

Fajita = φαχίτα = γενικός όρος που αναφέρεται στο ψημένο κρέας σε μια τορτίγια.
Μαγειρεμένο συνήθως με πιπεριές, κρεμμύδια κτλ. Ουσιαστικά η γέμιση του τάκο.

Burrito = Μπουρίτο = σαν το τάκο μόνο που κλείνεις καλά τουλάχιστον την μια άκρη.
Μπούρο σημαίνει γάιδαρος. Και ονομάστηκαν έτσι η λόγο ότι μοιάζουν με τα αφτιά του ζώου, ή γιατί μοιάζουν με τα στρόγγυλα σακιά που καβαλάει.
Συνήθως γεμίζεται με φασόλια, ρύζι, σάλσα, κρέας, αβοκάντο, τυρί και κρέμα.

Pico de Gallo salsa = Πίκο ντε Γκάλο σάλσα = σάλσα πικάντα = φρέσκα χωρίς μαγείρεμα λαχανικά κομμένα σαν μικρό ζαράκι. Ντομάτα, κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά, λαιμ, αγγούρι, ραδίκι, κολίανδρο τα κυρίαρχα συστατικά, ενώ μπορούμε να την δούμε και με καρπούζι, πορτοκάλι, παπάγια, πεπόνι με χυμό λαιμ σαν φρουτοσαλάτα (Στριτ φουντ) Η πρώτη εκδοχή μπορεί να γαρνίρει τάκο και μπουρίτο. Καμιά φορά και η δεύτερη …..
Η εκδοχή με ντομάτα, άσπρο κρεμμύδι και πράσινη καυτερή πιπεριά ονομάζεται μεξικάνα, λόγο του χρώματος των τριών υλικών (είναι τα χρώματα της μεξικανικής σημαίας).

Nachos = νάτσος = τσιπς από καλαμποκίσια τορτίγια. Ουσιαστικά το πιο διαδεδομένο σνακ των μεξικανών. Συνοδεύονται από ντιπ λιωμένου τυριού, καυτερή κόκκινη σάλτσα ή γίνονται νάτσος σουπρίμ : σαν βάση και από πάνω φρίζόλες και τσένταρ και ολο μαζί ψημένο ως ότου να λιώσει το τυρί.

Frijoles refritos = φρίζόλες ρεφρίτος = φασόλια μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα, και ύστερα λιωμένα .Μετά μαγειρεύονται και γίνονται πουρές με προσθήκη, ζωμού, βουτύρου, αλατιού και μυρωδικών. Άριστη γέμιση για τάκος ή μπουρίτος.

Tostada = τοστάδα = (ψημένο) Ίσια ή σε σχήμα μπωλ τορτίγια ψημένη ή τηγανισμένη, και γεμισμένη με φρίζόλες, Πίκο ντε Γκάλο, Φαχίτα και γουακαμόλε. Ή με γαρίδες, ντομάτα, κρεμμύδι, κολίανδρο και αβοκάντο. Συνήθως φτιαγμένη από καλαμποκίσια τορτίγια. Ξεκίνησε ως ιδέα για να εκμεταλλευτούν τις μπαγιάτικες τορτίγιες.
Γενικά μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ανοιχτό τάκο.
Όμως στην τεξ-μεξ κουζίνα το συνάντησα σαν νάτσος χωρίς γέμιση αλλά με ένα ντιπ.

Guacamole = γουακαμόλε = αχουάκα (αβοκάντο) μολι (σάλτσα) στην διάλεκτο των Αζτέκων. Ντιπ που ταιριάζει σε σχεδόν όλα τα πιάτα της μεξικανικής κουζίνας. Η έτοιμη σάλτσα περιέχει περίπου 2% αβοκάντο ενώ η φρέσκια (σπιτική) 50 – 75 %.  Βλέπε συνταγή.

Enchilada = εντσιλάδα = καλαμποκένια τορτίγια τυλιγμένη σαν μπουρίτο και ψημένη με γέμιση και σάλτσα στο φούρνο. Γέμιση με φαχίτα και τυρί κρέμα ή τσένταρ.


Quesadilla = κεσαντίγια = τσίζκεικ = 1 ή 2 τορτίγιες με βασική γέμιση το τυρί, ψημένες στο φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: