Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΠΑΕΓΙΑ ( PAELLA )



Υπάρχουν τρεις βασικές παραλλαγές για να γίνει η παέγια.

•    Η Βαλεντσιάνικη  παέγια (από εκεί κατάγεται άλλωστε και αυτή η παρασκευή), φτιάχνεται με κοτόπουλο, κουνέλι, σαλιγκάρια, φασόλια, ρύζι και σαφράν.

•    Η θαλασσινή παέγια γίνεται με γαρίδες, καλαμάρι, μύδια, ρύζι και σαφραν.

•    Η Ανάμικτη παέγια : σε αυτή συνδυάζονται υλικά από τις δύο προηγούμενες. Αυτή η εκδοχή είναι και η τουριστική εκδοχή της παέγιας αφού σε εστιατόρια και βιβλία μαγειρικής, εκτός Ισπανίας, αυτήν θα συναντήσουμε. 

Κοινή στοιχείο όλων των παραλλαγών είναι η στρώση καμένου ρυζιού στον πάτο του σκεύους (οι ισπανοί το θεωρούν γκουρμέ)



ΑΝΑΜΕΙΚΤΗ ΠΑΕΓΙΑ

Για 20 μερίδες περίπου

700 γρ ρύζι για πιλάφι
2 λίτρα ζωμός κότας ή νερό
500 γρ κοτόπουλο στήθος κομμένο σε μικρά ζάρια
500 γρ κουνέλι ή χοιρινό ή μοσχάρι κομμένο σε μικρά ζάρια
250 γρ γαρίδες καθαρισμένες
250 γρ μύδια με το κέλυφος καθαρισμένα
250 γρ καλαμάρι καθαρισμένο και κομμένο ροδέλες
250 γρ πράσινα φασολάκια
250 γρ κόκκινη πιπεριά κομμένη μπρινουάζ
250 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ ντομάτες κονκασέ
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 λεμόνι κομμένο κάθετα στα 8 για γαρνίρισμα
100 μλ ελαιόλαδο
σαφράν ή κουρκουμάς
μαϊντανός για γαρνίρισμα
αλάτι
πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε τηγάνι για παέγια σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα λαχανικά να σοταριστούν και έπειτα τα θαλασσινά. Ρίχνουμε την ντομάτα και το ζωμό ζεστό και τέλος το ρύζι. Μόλις το ρύζι πιει το ζωμό γαρνίρουμε με το λεμόνι και τον μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: